Riba u Mediteranskoj ishrani
Pravilna ishrana, koja zajedno s aktivnim načinom života igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih i čestih bolesti, može se predočiti pomoću prehrambene piramide.
Namirnice kao što su žitarice, voće, povrće, maslinovo ulje, mlečni proizvodi i jogurt su temelji zdrave ishrane i trebaju se konzumirati svakodnevno ili čak dva puta dnevno.Namirnice koje se nalaze u srednjem delu piramide (belo meso, pečurke, sveži sirevi i riba) treba jesti dva ili više puta nedeljno. Konačno, na vrhu piramide nalazi se crveno meso i slatkiši koji bi se trebalo konzumirati jednom nedeljno. Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj ishrani. Naučni dokazi pokazuju da konzumiranje ribe u dovoljnim količinama u uravnoteženoj ishrani pomaže u očuvanju zdravlja.
Upravo zato što riba (i sveža i konzervisana) opskrbljuje naš organizam dragocenim hranjivim materijama, kao što su proteini visoke biološke vrednosti, mineralne soli i Omega-3 kiseline, nova piramida održive mediteranske ishrane, koju predlaže IFMeD, preporučuje konzumiranje barem dva obroka ribe nedeljno.