Tonnato sos
SASTOJCI
3 konzerve tunjevine Rio Mare u maslinovom ulju, 80 g
4 fileta inćuna u ulju
1 kašika kapara u sirćetu
1 jaje
180 ml maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
so po ukusu
Stampa Ricetta
PRIPREMA
1. Napravite majonez od žumanca. Ipak, ako koristite blender, možete upotrebiti i belanca jer će majonez učiniti čvršćim.
2. U blender dodajte jaje i prstohvat soli. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, uključite blender i polako sipajte ostatak maslinovog ulja dok se majonez ne zgusne. Ovo će trajati manje od jednog minuta. Dodajte sok od limuna. Akopak žurite, koristite 200 g gotovog majoneza.
3. Kada je majonez gotov, dodajte dobro oceđenu tunjevinu, kapar i inćune i mešajte dok sos ne postane gladak i kremast.
4. Sos se može poslužiti na hlebu ili sa paradajzom, tvrdo kuvanim jajima ili povrćem. Ako se sos koristi za vitelo tonato, dodajte još tečnosti, naime nekoliko kašika hladne supe u kojoj se kuvalo meso.