Sočivo sa krompirom i tunjevinom


SASTOJCI
4 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 80 g, oceđene
1 šoljica sočiva Castelluccio ili nekog drugog sitnog sočiva
1 lovorov list
4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1/2 male glavice sečenog luka
1 sečena šargarepa
1 sečeni celer
2 oguljena i sečena krompira srednje veličine
1 kašika pasiranog paradajza
2 kašike mlevenog peršuna
so i biber
Stampa Ricetta

PRIPREMA
1. Isperite sočivo pod hladnom tekućom vodom. stavite u lonac pun vode, dodajte prstohvat soli i lovorov list te kuvajte 20-25 minuta. Ocedite i uklonite lovorov list.
2. U tiganju zagrejte maslinovo ulje te dodajte luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša, a zatim dodajte sočivo i krompir.
3. Razredite pasirani paradajz u 120 ml vode pa izlijte u tiganj. Poklopite i kuvajte 20 minuta, uz dodavanje vode po potrebi.
4. Sklonite s vatre, posolite i zabiberite po ukusu, dodajte tunjevinu i pospite peršunom. Poslužite odmah.
Ukusno i zdravo: Sočivo je mahunarka s najvećim udelom belančevina. Jedna od mnogobrojnih vrsta sočiva je izuzetno sitna vrtsa Castelluccio, cenjena zbog neobičnog ukusa i tanke opne koja gotovo nestaje tokom kuvanja.