Panzanella sa tunjevinom


SASTOJCI
2 konzerve Rio Mare tunjevine u sopstvenom soku 160 g, oceđene
seljački hleb star jedan dan
2 paradajza, tanko narezanog
1 beli luk, tanko narezan
4 rotkvice, tanko narezane
1 stabljika celera, tanko narezan
1 šačica svežih listova bosiljka, grubo usitnjenih, i još malo za ukrašavanje
so i biber
2 kašike crvenog vinskog sirćeta
4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Stampa Ricetta

PRIPREMA
1. Narežite hleb i umočite u hladnu vodu nekoliko minuta. Kada se hleb natopi, istisnite višak vode i usitnite ga na komade. U veliku činiju za mešanje stavite paradjz, luk, rotkvice i celer, dodajte bosiljak. Pomešajte bacanjem i dodajte hleb.
2. Posolite i zabiberite po ukusu, pokapajte s par kapi vinskog sirćeta i ulja. Dobro promešajte laganim bacanjem.
3. Dodajte usitnjenu tunjevinu i dobro promešajte. Ukrasite lišćem bosiljka i poslužite. Povest
Panzanella je letnje jelo tipično za Toskanu i središnju Italiju. Izvorni recept temelji se na hlebu starom jedan dan koji se marinira u vodi s krastavacem, crvenim lukom i bosiljkom, s puno ekstra devičanskog maslinovog ulja, sirćeta i soli. Danas se često pravi od sirovog paradajza, maslina ili, kao u ovom receptu, od tunjevine.